Muž neprišiel do práce 24 rokov. Konečne ho vyhodili!

Muž neprišiel do práce 24 rokov.Muž neprišiel do práce 24 rokov. Zdroj: thinkstock.com

Neuveriteľné! Prípad zamestnanca, ktorý odišiel na dovolenku a už sa z nej nevrátil, nie je v Indii jediný. Problém bol však ten, že ho nebolo možné vyhodiť. Štátni zamestnanci boli chránení Zákonníkom práce. To sa však od tohto roka zmenilo!

Niektorí ľudia môžu snívať o polročnej alebo ročnej kariérnej prestávke, ktorá je doménou vyššie postavených manažérov v medzinárodných spoločnostiach. Je to dosť dlhý čas na to, aby sa mohli zrelaxovať, načerpať novú inšpiráciu a venovať sa činnostiam, na ktoré v pracovnom kolobehu nemali čas. Iní zas nesnívajú, vyberú si zákonom predpísanú dovolenku a spravia si predĺžené prázdniny. Čo však v prípade, ak sa zamestnanec z dovolenky pozabudne vrátiť?

Takýto prípad sa stal v Indii. Shri A.K. Verma, ktorý pracoval na pozícii výkonného riaditeľa na Ministerstve verejných prác, si ešte v decembri 1990 zobral platenú dovolenku. Po tom, čo mu nebola poskytnutá predĺžená dovolenka, odmietol prísť do práce. Opätovne neposlúchol nariadenie vrátiť sa späť do pracovného života a o dva roky neskôr bolo proti nemu začaté vyšetrovanie. Avšak až v roku 2007 boli vznesené prvé obvinenia priamo od vtedajšieho ministra verejných prác.

Napriek tejto skutočnosti nebol spor ešte ukončený, keďže Zákonník práce v Indii stojí viac na strane zamestnanca ako zamestnávateľa. Podľa agentúry Reuters je v Indii možné vyhodiť verejného činiteľa z práce iba v prípade, ak sa dopustil trestného činu. Veci sa však dali do pohybu krátko po nástupe nového ministra verejných prác. Shi M. Venkaiah Naidu nariadil podobné prípady zamestnancov preskúmať. Indov prípad, ktorý v zásuvke ležal od roku 2007, má napokon svoj koniec. Indické štáty zmenili zákon a uľahčili tak proces prijímania do práce a podpisovania výpovedí. Inda Shri A.K. Vermu nakoniec z práce vyhodili a uznali vinným z úmyselnej neprítomnosti na pracovisku po dobu 24 rokov a jedného mesiaca.

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: thinkstock.com

Odlišná situácia na Slovensku

Zaujíma vás, ako by zamestnanec, ktorý by nenastúpil do práce, dopadol na Slovensku? Podľa Zákonníka práce sa neprítomnosť zamestnanca v práci  bez ospravedlnenia (napr. prekážka v práci na strane zamestnanca, dovolenka a pod.) považuje za porušenie pracovnej disciplíny.

Zákonník práce spája s porušením pracovnej  disciplíny následky v závislosti od intenzity a trvania porušenia. V prípade závažného porušenia pracovnej disciplíny, za ktoré sa  považuje aj neospravedlnené zameškanie viac ako jednej pracovnej zmeny, zamestnávateľ môže so zamestnancom okamžite skončiť pracovný pomer v zmysle ustanovenia § 68 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, prípadne mu dať z tohto dôvodu výpoveď v zmysle ustanovenia § 63 ods. 1 písm. e) Zákonníka práce. 

V neposlednom rade môže zamestnávateľ vyžadovať od zamestnanca aj náhradu škody, ktorá mu vznikla konaním resp. nekonaním zamestnanca (napr. náklady na zabezpečenie náhradného plnenia úloh, ktoré mal splniť zamestnanec). Zamestnávateľ je povinný zamestnanca oboznámiť s výškou škody, a pokiaľ ju tento neuzná a nenahradí dobrovoľne, môže zamestnávateľ vymáhať škodu aj súdnou cestou.

Viac o téme: Dovolenka Ind Vyhodenie Vyhadzov Zákonník práce Výpoveď
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Thinkstock.com, Zdroj: Mashable.com; Poradňa Text: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy